Over de placenta

Het woord "placenta" komt uit het Latijn en betekent letterlijk "koek". Vandaar ook de andere benaming "moederkoek" in de volksmond.  

Het is een orgaan dat ontstaat vlak na de bevruchting. Tijdens de celdeling zal een deel van de cellen zich vormen tot embryo terwijl het andere deel uitgroeit tot de placenta. Om deze reden wordt de placenta in vele culturen de tweeling van de baby genoemd. 

Gemiddeld is een placenta 22cm doorsnee en weegt het een halve kilo. Grotere babies hebben vaak ook grotere placentas.
Geen enkele placenta is gelijk. Ze komen in alle vormen en kunnen variëren in kleur van rood to blauw en zelfs paars. Net zoals een vingerafdruk is elke placenta uniek. 

Door de prachtige takkenstructuur die te zien is aan de foetale zijde van de placenta wordt dit orgaan ook wel "the tree of life" (levensboom) genoemd. 

Functies van de placenta

De placenta brengt zuurstof en voedingsstoffen naar de foetus, terwijl het koolstofdioxide en andere afvalproducten verwijderd. Deze wisselwerking gebeurd via de navelstreng. 

Ook produceert het hormonen die de foetus helpen ontwikkelen tot baby. 


“De placenta is het enige vlees dat we kunnen verkrijgen door het geven van leven.”- Robin Lim uit The Placenta – the forgotten chakra